Doc.gr
Posted: Saturday, 27 July 2013
Αντιμετώπιση της ισχιαλγίας και της οσφυαλγίας, με πρωτοποριακή, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο
Μια πρωτοποριακή, επαναστατική θα λέγαμε, μέθοδος αντιμετώπισης της οξείας ισχιαλγίας, της χρόνιας οσφυαλγίας και άλλων παθήσεων που ταλαιπωρούν χιλιάδες ασθενείς, εφαρμόζεται ήδη στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κλινική Περιστερίου. Πρόκειται για μια ανώδυνη και αναίμακτη παρακέντηση και έγχυση ειδικού gel, του λεγόμενου Discogel, στα σημεία αιχμής, με αποτέλεσμα από το πρώτο 12ωρο και μέσα σε λίγες ημέρες να υποχωρεί ο πόνος και να αποκαθίσταται το πρόβλημα. Όλη η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί περίπου 15 έως 20 λεπτά και ο ασθενής, μετά από παραμονή στο χώρο για 1 περίπου ώρα, μπορεί να αποχωρήσει απαλλαγμένος από την πάθησή του.
«Όλα ξεκινούν από την προβολή του δίσκου, μία παθογένεια, που επηρεάζει τη σπονδυλική στήλη. Μια ρήξη στην περιφέρεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου (ινώδης δακτύλιος), μπορεί να επιτρέψει στο μαλακό κεντρικό τμήμα του δίσκου (πηκτώδη πυρήνα) να δημιουργήσει προβολή. Οι προβολές αναπτύσσονται σχεδόν πάντα στο οπίσθιο- έξω τμήμα του καναλιού του νωτιαίου μυελού. Αυτή η ρήξη στον ινώδη δακτύλιο μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών παραγόντων, οι οποίοι προκαλούν άμεσα ισχυρό πόνο, ακόμα και χωρίς να υπάρχει απευθείας πίεση στην ρίζα των νεύρων. Αυτός είναι και ο λόγος της χρήσης αντιφλεγμονωδών ουσιών στην περίπτωση προβολής, εκβολής, πρόπτωσης, ή έκθλιψης του δίσκου. Είναι ουσιαστικά μια περαιτέρω εξέλιξη μίας προϋπάρχουσας προβολής δίσκου, κατά την οποία ο εξωτερικός φλοιός του ινώδους δακτυλίου είναι ανέπαφος, αν και μπορεί να προβάλλει εντός του καναλιού όταν ο δίσκος είναι υπό πίεση».

«Η νέα μέθοδοs τns συρρίκνωσns του μεσοσπονδύλιου δίσκου περιλαμβάνει παρακέvτηση και ενδοδισκική έγχυση ειδικού gel, µε επεξεργασµένη αιθανόλη και σκιαγραφικό Tungsten σε μικρομοριακή µορφή, διαδικασία που κάνει πλέον την επανάσταση και τη διαφορά. Το ειδικό gel εγχύεται µέσα στον δίσκο µε µια ειδική λεπτή, µακριά βελόνα με στυλεό, µε τη βοήθεια ακτινοσκόπησης ή αξονικής τοµογραφίαs. Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία παρά µόνο λίγη τοπική στο δέρµα. Η «επέµβαση» διαρκεί 15' - 20' λεπτά για κάθε δίσκο. Μοναδική και αναγκαία προϋπόθεση αποτελεί το άσnπτο περιβάλλον και γι' αυτό καλό είναι η έγχυση να γίνεται σε αίθουσα χειρουργείου, με απόλυτα άσηπτες συνθήκες. Χάρη στην πρωτοποριακή αυτή επέμβαση έχουμε: Σχεδόν άμεσο αίσθημα αποσυμπίεσης (στην περίπτωση που υπάρχει ανέπαφος ινώδης δακτύλιος), με την ενδοδισκική μεταφορά «υγρού» στο κέντρο του δίσκου και ταυτόχρονη εναπόθεση «πρόθεσης» στην περιοχή της εφαρμογής. Ο τρόπος δράσης του διαλύματος είναι φυσικοχημικός: Απορροφητική επίδραση της αιθανόλης με το νερό που περιέχεται στον δίσκο, σε συνδυασμό με ένα φαινόμενο όσμωσης- αφυδάτωσης του δίσκου από την περιφέρειά του προς τον πυρήνα του.

Ο ασθενής, μετά την ένεση- έγχυση, παραμένει ξαπλωμένος για 1 ώρα περίπου και στη συνέχεια είναι ελεύθερος να φύγει. Με τη σύσταση να μη παρασυρθεί από τον ενθουσιασμό του στις επόμενες δέκα ημέρες και κάνει υπερβολικές κινήσεις. Καλό είναι να συμπεριφέρεται σαν να υποβλήθηκε σε κανονική εγχείρηση, έστω και αν έκανε μόνο μία ένεση»
«Τα μεγάλα και καθοριστικά πλεονεκτήματα είναι πολλά: Βασικά κανένα από τα συστατικά του δεν είναι τοξικό και απ' όσεs επεμβάσεις, δοκιµέs και πειράµατα έχουν γίνει, δεν προέκυψε κίνδυνοs, ή βλάβη, ακόµα και αν το gel περάσει µέσα στον νωτιαίο σωλήνα και έρθει σε επαφή µε τις μήνιγγεs ή τα νεύρα. Τα αποτελέσµατα από τη δράση του gel αρχίζουν να φαίνονται µέσα στο πρώτο 12ωρο. Ο δίσκοs συρρικνώνεται, n δισκοκήλη αρχίζει και υποχωρεί, n νωτιαία ρίζα πιέζεται όλο και λιγότερο και τα συµπτώµατα µειώνονται. Οι βελτιώσεις -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επεμβάσεων και των δοκιμών- πολλαπλασιάζονται µε το πέρασµα των ωρών και µετά τις πρώτες 3 - 4 µέρεs. Στο 80% των περιστατικών ο πόνοs και το µούδιασµα στο πόδι ή το χέρι, ανάλογα αν n ένεση έγινε σε οσφυικό ή αυχενικό δίσκο, εξαφανίστηκαν. Στιs 7 nµέρεs το ποσοστό ανέβηκε στο 92% και µετά τις 10 nµέρεs έφτασε το 100%! Ειδικά το σύμπτωμα που µειώνεται και εξαλείφεται είναι ο πόνοs τοπικά, στη µέση, στο λαιµό ή στη πλάτη, ιδιαίτερα αν προϋπάρχουν αλλοιώσειs από αρθρίτιδα στις σπονδυλικέs αρθρώσειs, που και αυτέs δεν θα έφευγαν, ούτε µε την κανονική και καθιερωµένη χειρουργική δισκεκτοµή, ανεξάρτητα µε το αν αυτή έγινε μικρο- επεµβατικά, ροµποτικά, ενδοσκοπικά, µε Laser, ή όπωs αλλιώs γίνεται.




  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: